Hoe plan je livemuziek voor een perfecte avond?

In dit artikel schrijven we over het inplannen van muziek op een bruiloft. Specifieker gezegd is ons perspectief als band uiteraard: een coverband op een bruiloft.

Veelgemaakte fouten

Qua planning rondom het feest van de bruiloft worden ‘denkfouten’ gemaakt. In het telefoongesprek bij aanvraag van Mooi Weer Op Straat als coverband komen we hier vaak op uit.

Dus bij deze: onze beste tips voor de planning van het feest op jullie bruiloft!

1. Plan ‘ademruimte’ in

 • Laat wat tijd tussen het dessert, speeches en de start van de livemuziek. Er is genoeg te bespreken, gasten willen een drankje enzoverder. Die ademruimte is wel even fijn. Lees ook: een typische bruiloft toch persoonlijk maken
 • Deel de livemuziek van de coverband in op twee momenten: dat zorgt voor een opbouw, maar ook voor rust voor de band. Zeker met de erg hoge energie van Mooi Weer Op Straat is die letterlijke adempauze erg nodig.

2. Besteed uit

 • Vaak spelen wij als coverband in combinatie met een DJ. In dat geval bouwt de DJ altijd eerder op dan wij. We werken hierin samen met de DJ: we kunnen de techniek in samenspraak onderling op elkaar afstemmen. Dat houdt jullie als ‘postduif’ er tussenuit: prettig voor iedereen.
 • Heel leuk, alles zelf regelen, maar ceremoniemeesters willen vaak best veel doen. Gebruik ze ;).
 • Een DJ: uit de familie of extern? Wij raden vaak extern aan, omdat je wel wilt dat jouw gasten echt gast kunnen zijn en niet aan het werk zijn. Maar alles kan natuurlijk!
 • Een coverband kan vaak goed inspelen op het moment. Probeer bij ons bijvoorbeeld rustig een verzoeknummertje in te fluisteren tijdens het optreden! Lees ook: coverband op je bruiloft – waarom?

Voorbeeld planning bruiloftsfeest

Hieronder vind je een voorbeeld van een planning van het feest-gedeelte van een bruiloft

 1. (Tot 20:00 taart, koffie, speeches)
 2. 20:00-21:30 DJ (0,5 u)
 3. 21:30-23:30 Coverband – livemuziek (2x 50 min met 20 min pauze)
 4. 23:30-01:00 DJ (1,5 u)

We raden #1 en #2 hierboven altijd sterk aan. De zaal loopt dan vol, mensen babbelen nog even na: “wat een leuke speeches zeg”, “ja en die locatie, práchtig!” en ze kunnen een drankje halen, de cadeautafel vullen, het fotoboek bekijken.

Lees hieronder verder…

Coverband voor je bruiloft?

Bovenstaand lijstje van “4 stappen” is een voorbeeld van hoe een avond kan worden ingericht qua planning wanneer je kiest voor een coverband met DJ op jullie bruiloft. Hieraan gaat natuurlijk nog wel e.e.a. vooraf.

Voorbereiding

Hieronder schetsen we even een plaatje vanuit onze ervaring als coverband op bruiloften – iedere coverband pakt dit uiteraard anders aan, gezien de grootte van de band (aantal bandleden) en de techniek (en vervoer daarvan) enorm kunnen verschillen.

1. Coverband boeken

De beschikbaarheid van coverbands is – zeker in de zomermaanden – zeer beperkt. Je moet dus op tijd jullie coverband boeken. Hoe werkt dat? Bekijk: boeken: zo werkt dat.

2. DJ boeken

Ook een DJ is essentieel in dit plan. Wij raden een externe aan – mocht je er nog één zoeken, ga naar: DJ boeken. Boekingen lopen niet via ons overigens.

3. Opbouw en techniek

Een echt draaiboek is voor ons als coverband altijd te veel van het goede en overbodig.

 • De DJ: deze bouwt altijd eerder op; hij/zij start tenslotte ook eerder. Wij overleggen als band altijd met de DJ over de techniek, zodat we niet onnodig 2 speakersets vóór elkaar opbouwen. Spreek duidelijk af wanneer de DJ draait. In de regel is dat: (1) vooraf, (2) 20 min tussen de sets van de coverband en (3) op het einde.
 • De band: het enige wat wij op voorhand nodig hebben is de starttijd van ons als band en wat informatie rondom de plek waar we staan te spelen, parkeren en de factuur. Hierover kunnen we tevoren even bellen. Wij komen uiterlijk 30 min voor het optreden aan, maar we mikken eigenlijk meer op een uur, om rekening te houden met verkeer en mogelijke andere problemen.
 • Techniek niet van ons: bij grotere locaties en trouwerijen kunnen we evt werken met de techniek van de locatie of extern gehuurde techniek. We vragen dan echt om een getraind/geschoold geluidsman om ons te helpen, zodat we 100% zeker zijn dat de spullen er zijn en werken. We komen ook dan ~30 min van tevoren voor een soundcheck.

 

‘Traditioneel maar modern’

Veel mensen willlen ’traditioneel maar modern’; een soort hybride vorm bruiloft dus. Dat kan best! Hoe ziet die eruit, en hoe maak je die alsnog persoonlijk? Lees: een standaard bruiloft persoonlijk maken

Coverband voor je bruiloft?

Disclaimer

 • Iedere coverband of DJ pakt de planning van een bruiloft anders aan. Dit is vanuit ons perspectief – zij het van meer dan 10 jaar ervaring op bruiloften.
 • Iedere bruiloft is uniek en vraagt om aanpassing van alle betrokkenen. Een band met ervaring op bruiloften zal hier zeker goed mee om kunnen gaan.