Een standaard bruiloft persoonlijk maken

Dat klinkt misschien wat gek, maar die vraag krijgen we weleens als we geboekt worden: een standaard bruiloft persoonlijk maken…

Mensen vragen ons natuurlijk als coverband, maar we hebben ook ervaring met de bruiloft eromheen; we krijgen er aardig wat van mee.

“Traditioneel maar eigen”

Veel mensen die wij spreken voor een optreden van ons als bruiloft coverband willen een “traditionele bruiloft, maar wel eigen“. Best wel moeilijk!

Je wilt je bruiloft bijzonder maken en echt van jullie, maar hoe pak je dat aan?

Daarvoor zul je eerst moeten weten: hoe ziet een “standaard bruiloft” er uit. Houd rekening met dat we het hier hebben over een typische Nederlandse bruiloft anno 2023/2024.

Wel of geen livemuziek?

Eén van de keuzes die mensen moeten maken is: ga ik voor een coverband of niet? En kies ik verder nog voor livemuziek? Je leest hier meer over op: livemuziek op je bruiloft – waarom?

Hoe plan je het feest van je bruiloft?

Het feest van je bruiloft vanaf het moment dat de avondgasten komen moet geregeld worden. Hoe plan je het feestelijke deel van jullie trouwerij? Hierover lees je meer op: bruiloft coverband – de planning van de avond

Lees hieronder verder…

Coverband voor je bruiloft?

Hoe ziet een moderne bruiloft eruit?

Hieronder geven we direct ook een aantal tips om jullie bruiloft hybride te maken, zoals hierboven omschreven.

 1. DE CEREMONIE
  Trouwen op het stadhuis, in de kerk, of op locatie: veel bruiloften beginnen met de officiële trouw- of ‘huewlijksceremonie’, gevolgd door een kerkelijke ceremonie voor degenen die dit verkiezen.
 2. IN BEELD
  Als je Mooi Weer Op Straat als coverband boekt voor jouw bruiloft, kun je ook vragen of jullie bruiloft in beeld gebracht kan worden. De manager van de band is namelijk ook bruiloftsfotograaf.

  1. Fotografie
   Na de ceremonie volgt vaak een korte fotoshoot, waarbij het bruidspaar en de bruidsgasten op verschillende locaties poseren voor fotomomenten. Dit kan verspreid zijn en dus met vervoer (vaak per auto) en alleen van het bruidspaar, of gewoon op locatie met “iedereen mag erop”. TIP: overweeg om mensen op te roepen in shifts van groepjes mensen die elkaar kennen. Dan sta je als bruidspaar met iedereen die op je bruiloft was op de foto. Ook leuk om te delen voor iedereen, natuurlijk. Dan kan de familie met opa en oma misschien wat serieuzer, en die vrienden uit de studententijd misschien wat losser op de foto. Ook kun je die foto’s nog nasturen na jullie bruiloft.
  2. Videografie
   Overweeg een videograaf: leuk voor een soort ‘aftermovie’! Maar net wat passend is bij jullie bruiloft.
 3. RECEPTIE
  Ontvangst en felicitaties: na de ceremonie en fotoshoot is er meestal een receptie waar gasten het pasgetrouwde paar feliciteren. Er wordt vaak dan getoast met champagne. Meestal volgen hier al wat speeches.
 4. LUNCH EN DINER
  Lunch en/of diner: afhankelijk van jullie planning en het tijdstip van de dag kan er een lunch of diner plaatsvinden, waarbij familie en vrienden samenkomen om te genieten van een maaltijd.
 5. TAART EN TOESPRAKEN
  Aansnijden van de bruidstaart: Vaak wordt er een speciale bruidstaart aangesneden door het bruidspaar, gevolgd door het serveren ervan aan de gasten. Familieleden en vrienden houden vaak toespraken en toosten op het gelukkige paar.
 6. FEEST
  De avondgasten komen vaak op dit moment aan – de bruiloft groeit naar een feest toe: tijd om los te gaan! ’s Avonds is er meestal een feestavond met muziek, dans en entertainment. Dit is vaak het moment waarop een coverband (zoals wij natuurlijk) of een DJ in beeld komen. Als je Mooi Weer Op Straat als coverband boekt voor jouw bruiloft, kun je het feest verschillend aankleden. Bekijk: nodig bij een optreden

  1. Feest: eerste dans
   Deze stap wordt in de praktijk best vaak overgeslagen hebben we gemerkt vanuit onze ervaring als coverband. Maar soms is dit moment juist wel aangrijpen ook erg leuk. Als je het ‘eigenlijk niet wilt’ en je gaat het toch doen, is het erg leuk om het niet te serieus aan te pakken, het hoeft niet perfect. Maar: traditioneel gezien komt het bruidspaar de dansvloer op met hun eerste dans als getrouwd stel. Dit is soms een emotioneel moment en markeert het begin van het dansgedeelte van de avond. Soms wordt de eerste dans op een bruiloft begeleid door de band, maar vaak nog met de muziek via een audiospeler (omdat een bruidspaar hierop hun dans heeft geoefend). Of dit nummer gespeeld kan worden, vraag dat vooraf aan de band – uiteraard.
  2. Feest: opening dansvloer
   Feest en dansen: Gasten worden uitgenodigd om de dansvloer op te gaan en de rest van de avond te dansen. Livemuziek of een DJ zorgt voor de muzikale sfeer.
  3. Feest: late-Night snacks en afsluiting
   De late-night snacks verschijnen vaak al gedurende het feest ten tonele. Om de energie op peil te houden en om saxofonist Jorik tevreden te houden.
  4. Einde livemuziek
   De coverband stopt meestal eerder, waarbij de DJ nog doorgaat. Mooi Weer Op Straat bouwt dan altijd al discreet de apparatuur af, zodat het feest niet inkakt. Dat gebeurt dus low-key.
 7. AFSLUITING
  De bruiloft wordt meestal afgesloten met een laatste groet aan de gasten en het vertrek van het bruidspaar.
 8. NAGENIETEN
  Minstens zo belangrijk: jullie huwelijk is om never te forgetten. De dagen na de bruiloft worden dan ook vaak gebruikt om na te genieten, foto’s te bekijken en dankbetuigingen te versturen. TIP: plan dit in samen met jullie ceremoniemeesters, dat maakt het extra leuk. Of: doe een aftermovie kijk-avond. Net waar jullie je goed bij voelen en wat past bij (het formaat van) jullie bruiloft.

Coverband voor je bruiloft?

Disclaimer

 • Dit artikel omschrijft een “standaard bruiloft” zoals wij die in onze ervaring vaak tegenkomen. Hierbij willen we natuurlijk helemaal niets zeggen over de waarde hiervan. “Tradities” worden soms gezien als een soort vies woord; hier kijken wij toch wel wat anders naar.
 • Uiteraard zit in elke bevinding die je hier leest een “selection bias” verweven: wij komen op veel uiteenlopende plekken en hebben honderden bruiloften gezien, maar we zien als coverband niet álle bruiloften in Nederland.

Coverband voor je bruiloft?